Vilka är vi?

Föreningens viktigaste resurs är medlemmarna. Det är deras önskemål och idéer som driver oss. För att verksamheten ska fungera och för att garantera ett professionellt arbetssätt krävs dessutom att några av oss leder den. Vi behöver också samarbeta med andra organisationer och föreningar.

Läs mer om vår styrelse här!
Läs mer om våra samarbetspartners
här!

Gabriella Jakobsson

Verksamhets- och konstnärlig ledare, teaterpedagog vid Örebro Universitet, anställd hos oss sedan 2002, ansvarig för barn- och ungdomscirklarna, regisserar

Torsten Kärrbrink

Sköter uthyrningar, snickrar scenografi och producerar sommarspel

Läs mer om honom nedan!

Johan Rundkvist

Regisserar bland annat familjeföreställningar

Cirkelledare

Ungdomar med lång erfarenhet av teater och utbildning i teaterpedagogik, leder barngrupper

Alla medlemmar

För närvarande är vi ungefär 160 fullbetalande medlemmar, varav ett drygt hundratal är aktiva på olika sätt

En kort historik

Föreningen startade 1987 i en liten källarlokal, någonstans i Lidköping. Efter tre år flyttade verksamheten till en lägenhet i ett rivningshus på Götgatan. Medlemsantalet ökade sakta men säkert och det blev snart dags att lämna den gamla lägenheten. Teatern hamnade då i Orionhuset, innan den 1997 flyttade till övervåningen på Rörstrandfabriken.

Orionhuset
Rörstrandfabriken

Under åren på Rörstrand växte föreningen mycket i såväl medlemsantal som verksamhet och lokalerna blev med tiden otillräckliga. I september 2006, efter nästan tjugo framgångsrika år, gick till flyttlasset till nyrenoverade lokaler i gamla Sockerbruket. Vi hade då professionella ledare, 160 aktiva medlemmar och många framtida projekt i packningen.

Snickaren som blev teaterman

- Vid 35 års ålder slutade jag som snickare (det har jag väl aldrig slutat med...). Läste i 5 år. Först gymnasiebehörigheten, sedan till teaterpedagog. Efter studierna arbetade jag med Teaterkompaniet; en liten frigrupp i Göteborg. Där var jag i fem år med undantag för en del kortare regikurser och en DI-kurs i ljussättning. Under de här åren var jag regiassistent, regissör, ljussättare, scenograf och skådespelare. Flyttade till Lidköping -90. Arbetade som amatörteaterkonsulent. 1994 anställdes jag av Esplanadteatern, där jag fortfarande är anställd.

En amatörteaterförening har svårt att bära en heltidstjänst, därför har jag haft en del undervisning i teater/drama på folkhögskolor och gymnasieskolornas ES program. I övrigt har jag bl.a. regisserat alla Esplanadteaterns sommarspel (12 st) och frilansat som regissör (5 farser med Lökens Vänner & 2 sommarfarser med Scenvara).

Torsten Kärrbrink, konstnärlig ledare på Esplanadteatern 1992-2016

Välkommen att besöka oss!

Vi finns på fjärde våningen i Sockerbruket, Lidköping.

Läs mer om våra lokaler här!
Vill du engagera dig och bli medlem? Läs mer här!