Om oss

Om Esplanadteatern

Esplanadteatern är en av Sveriges största amatörteaterföreningar med nästan 200 medlemmar och har sin verksamhet i Sockerbruket i Lidköping. Esplanadteatern är medlem i Amatörteaterns Riksförbund och även Ung Teaterscen. Verksamheten omfattar barngrupper, familjeföreställningar, riksomfattande kurser m.m. För tillfället är den äldsta i föreningen över 80 år och den yngsta 6 år gammal, så här finns något för alla att hämta!

Esplanadteatern är:

  • en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden
  • en förening som bedriver teaterverksamhet för ålder 6 år och uppåt
  • en demokratisk förening med årsmöte, medlemsmöten och en styrelse vald av medlemmarna
  • medlem i ATR, Amatörteaterns Riksförbund. Av medlemsavgiften går en del till ATR och en del till Esplanadteatern

Vill du bli medlem?

Kontakta Gabriella på Esplanadteatern, tel 0510-24990 eller maila info@esplanadteatern.se

Historia

En liten historik om Esplanadteaterns väg, till där vi befinner oss idag.

I en liten källarlokal, någonstans i Lidköping, tog teaterföreningen sin början år 1987. Efter tre år flyttades verksamheten 1990 till en lägenhet i ett rivningshus på Götgatan. Medlemsantalet ökade under åren, sakta men säkert, och det blev dags att lämna den gamla lägenheten. Teatern hamnade då i Orionhuset för några års verksamhet innan den 1997 flyttade till övervåningen på Rörstrandfabriken.


Orionhuset
Rörstrandfabriken

Under åren på Rörstrand växte Esplanadteatern i såväl medlemsantal som i verksamhet och lokalerna blev med tiden otillräckliga. När så flyttlasset i september 2006, efter nära tjugo framgångsrika år, gick till nyrenoverade lokaler i gamla Sockerbruket var det med professionella ledare, 160 aktiva medlemmar och många framtida projekt i packningen.

Sockerbruket

En fråga som jag får då och då - Varför amatörteater?

Vi kan dela upp amatörteater i 2 delar

1. uppsättningen - det konstnärliga resultatet.

2. den sociala processen och undervisningen.

Om man bara har punkt 1 som huvudmål, ska man inte arbeta med amatörteater. Med amatörteater måste man kompromissa med de två delarna. Att möta amatörer - skådespelare i alla åldrar - och få se hur generationsgränserna mer eller mindre upplöses är väldigt spännande. Att få möta individer i alla åldrar: 8-åringen, den 78-årige Pensionären, Handlaren, Smeden, Polisen, Tandläkaren, Läraren, Studenten, Bonden och Sjuksystern, där de hämningslöst kastar sig in i ett tätt socialt sammanhang är otroligt fascinerande. Att med teaterundervisning se individer växa som människor är också väldigt stimulerande.


Snickaren som blev teaterman

Vid 35 års ålder slutade jag som snickare (det har jag väl aldrig slutat med...). Läste i 5 år. Först gymnasiebehörigheten, sedan till teaterpedagog. Efter studierna arbetade jag med Teaterkompaniet; en liten frigrupp i Göteborg. Där var jag i fem år med undantag för en del kortare regikurser och en DI-kurs i ljussättning. Under de här åren var jag regiassistent, regissör, ljussättare, scenograf och skådespelare. Flyttade till Lidköping -90. Arbetade som amatörteaterkonsulent. 1994 anställdes jag av Esplanadteatern, där jag fortfarande är anställd.

En amatörteaterförening har svårt att bära en heltidstjänst, därför har jag haft en del undervisning i teater/drama på folkhögskolor och gymnasieskolornas ES program. I övrigt har jag bl.a. regisserat alla Esplanadteaterns sommarspel (12 st) och frilansat som regissör (5 farser med Lökens Vänner & 2 sommarfarser med Scenvara).

/ Torsten Kärrbrink, konstnärlig ledare på Esplanadteatern åren 1992-2016

Välkommen upp till oss!

Vår verksamhet befinner sig på fjärde våningen i Sockerbruket.

För att hitta till oss går du in genom Sockerbrukets huvudentré och tar sedan trapporna eller hissen upp till våning 4, och går sedan åt vänster.

Väl inne i foajén fortsätter du in i en lång korridor där du först går förbi Parkettsalen, sedan Scenen och till sist Köket och Gabriella och Torstens kontor.